Χαιρετισμός από UNICEF για τα 50 χρόνια του Ελληνικού Τμήματος

Ιουλ 31, 2016

Ελληνική

Εθνική

Επιτροπή

Αθήνα  20-4-2015

Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια λειτουργίας και δράσης του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών/ΙΡΑ.

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών/ΙΡΑ, είναι επί σειρά ετών πιστός αρωγός στο έργο της UNICEF προς όφελος των παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Κορυφαία συνεργασία μας, μεταξύ πολλών και σημαντικών, ήταν το πρόγραμμα κατά της εμπορίας και διακίνησης των παιδιών στην Ελλάδα, που είχε και την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και πολλών σημαντικών φορέων της χώρας.

Αναπτύσσουμε επίσης προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, κατά της παιδικής εργασίας και υπέρ της προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Στις δράσεις αυτές, επισημαίνουμε το σημαντικό ρόλο όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε τόσο τους αστυνομικούς, όσο και τους πολίτες. Πρόκειται για μια συμμαχία προς όφελος των παιδιών, με σημαντικά αποτελέσματα.

Η UNICEF για περισσότερα από 65 χρόνια είναι η μεγαλύτερη οργάνωση στον κόσμο που είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στα παιδιά. Έχει στόχο να εξασφαλίσει για κάθε παιδί, υγεία, εκπαίδευση, ισότητα και προστασία. Εργάζεται σε πάνω από 190 χώρες και περιοχές για να βοηθήσει τα παιδιά να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν από την πρώτη παιδική ηλικία μέχρι την εφηβεία. Είναι θεματοφύλακας της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και προωθεί την έμπρακτη εφαρμογή της.

Χάρη στο έργο της UNICEF και ανάλογες συνεργασίες, όπως αυτή με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών/ΙΡΑ, ο αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός σχολείου έχει πέσει από τα 115 εκατομμύρια το 2002 σε περίπου 58 εκατομμύρια το 2012. Επίσης, μειώθηκαν τα παιδιά που εργάζονται από 215 εκατομμύρια το 2008 σε 168 εκατομμύρια το 2012. Επιπλέον, ο αριθμός της παιδικής θνησιμότητας των παιδιών κάτω των πέντε ετών ετησίως, έχει πέσει από 12,7 εκατομμύρια το 1990 σε 6,3 εκατομμύρια το 2013, ενώ τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια παιδιά και έχουν συμβάλλει στη μείωση των θανάτων από ιλαρά κατά 71% μέχρι το 2011.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, η UNICEF αγωνίζεται για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, παρακολουθώντας από κοντά την κατάσταση των παιδιών, ιδιαίτερα των φτωχών νοικοκυριών και παροτρύνει την Πολιτεία με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες να παίρνει μέτρα προς όφελος των παιδιών.

Φυσικά, όλα αυτά δεν θα μπορούσε να τα έχει πετύχει η UNICEF χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των ξεχωριστών συνεργατών της, όπως το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών/ΙΡΑ και των εκατοντάδων χιλιάδων εθελοντών της, σημαντικό μέρος των οποίων αποτελούν οι Έλληνες αστυνομικοί.

Με τέτοιες συμμαχίες σε γερές βάσεις  που θα συνεχιστούν και στο μέλλον, μπορούμε να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στις δράσεις σας. Θα είμαστε δίπλα σας.

Λάμπρος Κανελλόπουλος                                                     Ηλίας Λυμπέρης

Πρόεδρος                                                                               Γενικός Διευθυντής                                                                                           

ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΙΡΑ