ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ιουλ 31, 2016

Εισήγηση Προέδρου Ελληνικού Τμήματος/ΔΕΑ κ. ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ Ιωάννη στη συνεδρίαση του ΔΣ της 24-7-2014

     Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η μακρόχρονη πορεία του Ελληνικού Τμήματος είναι ταυτισμένη με μικρές και μεγάλες επιτυχίες εδραιώνοντας το θεσμικό μας ρόλο ως εκπροσώπων του.

Σας συγχαίρω για την επανεκλογή ή εκλογή σας και βέβαια αυτό σημαίνει δημιουργική παρουσία, συλλογικό πνεύμα εργασίας και αποφασιστικότητα στις ενέργειές μας. Σας ευχαριστώ για τη εκπεφρασμένη εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου να συνεχίσω για 2η θητεία ως Πρόεδρος του ΕΤ. και υπόσχομαι από τη θέση ευθύνης να φέρω εις πέρας με τη βοήθειά σας το έργο που μου αναθέσατε. Στο Παν. Συνέδριο με πλήρη ευθύνη και συναίσθηση, πράξαμε το καθήκον μας και μέσα σε κλίμα ομοψυχίας, πετύχαμε σημαντικές αποφάσεις. Από το γενικότερο δε κλίμα όλοι εισπράξαμε και αντιληφθήκαμε ότι πράγματι κάτι νέο, θετικό και ελπιδοφόρο άρχισε να διαμορφώνεται.

Σας ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα τους εκπροσώπους των ΤΔ που συνέβαλαν στη διαμόρφωσή του. Βρίσκομαι ανάμεσά σας και απ’ αυτό το βήμα, πρώτος μεταξύ ίσων απευθύνω δημιουργικό κάλεσμα συμμετοχικής ευθύνης.

Ως ΔΣ πρέπει να αναδείξουμε την ικανότητά μας να συνεχίσουμε να δημιουργούμε δράσεις και φυσικά να μην περιοριστούμε σε αποφάσεις για την διαχείριση μόνο υποθέσεων όπως π.χ. συμμετοχές σε συνέδρια ή ενισχύσεις μελών. Πρέπει οι πρωτοβουλίες μας να αναδεικνύουν την Ένωση και να είναι οι καλύτερες για τις μελλοντικές μας δράσεις οι οποίες θα εμπλουτίσουν τα πεπραγμένα μας.

Γνωρίζουμε όλοι το δύσκολο έργο που καλούμαστε να επιτελέσουμε και σε αυτήν την προσπάθεια θεωρώ δεδομένο ότι έχω την αρωγή και τη στήριξη πέραν των εκλεγμένων μελών του ΔΣ αλλά και των ΤΔ.

Πιστεύω στην ενεργή παρουσία σας, τα προσόντα, την εμπειρία σας και η συμμετοχή σας είναι σημαντική στον τομέα ευθύνης σας για να πετύχουμε και να παράξουμε έργο.

-2-

Η έναρξη αυτής της θητείας σηματοδοτεί την πρόθεση του νέου ΔΣ για συσπείρωση των μελών και ευρύτερη συνεργασία με τις ΤΔ. Στην περιφέρεια βρίσκονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ΕΤ και εκεί θα αναζητήσουμε την υπεραξία της ΔΕΑ.

Αποδεχθήκαμε με την εκλογή μας την ευθύνη για να σχεδιάσουμε τον τρόπο που θα μπορέσουμε να αναδείξουμε τις αρχές και αξίες της ΙΡΑ, με τη συμμετοχή μας δε να προσφέρουμε στην Ένωση με συλλογικά χαρακτηριστικά και σταθερότητα. Συνεργαζόμαστε αξιόπιστα και η συνεπής παρουσία μας συνέβαλε στη διαμόρφωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την Πολιτική και Φυσική ηγεσία του Σώματος και θέλω να εκφράσω άλλη μια φορά τις θερμές ευχαριστίες μας για τη στήριξη των προσπαθειών μας.

Μπροστά μας ανοίγεται μια νέα θητεία και δέσμευση τόσο δική μου όσο και του ΔΣ είναι να υλοποιήσουμε με ειλικρίνεια, διαφάνεια, σταθερά και γρήγορα βήματα τους στόχους μας, διασφαλίζοντας τον κοινωνικό προσανατολισμό, το κύρος της Ένωσης και την αναπτυξιακή προοπτική των ΤΔ. Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε έμπρακτα στο πλευρό των ΤΔ, των ουσιαστικών συνεργατών μας και να συνδράμουμε το δύσκολο έργο τους.

Άμεσα καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε δύο διεθνείς διοργανώσεις στις οποίες θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα.                                                                      

Α) Το Παγκόσμιο συνέδριο στη Γερμανία και τη στήριξη των προτάσεών μας. Β)Την 1η διεθνή συνδιάσκεψη γυναικών αστυνομικών στο Ηράκλειο.

Ως έλληνες αστυνομικοί διανύουμε μία δύσκολη περίοδο ανταποκρινόμενοι στο λειτούργημα που ασκούμε με τον καλύτερο τρόπο. Βασική μας επιδίωξη είναι η ενίσχυση του ρόλου που καλείται να επιτελέσει ο αστυνομικός στις σημερινές σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες και απαιτήσεις. Η προσπάθειά μας θα στοχεύει στην αλληλεγγύη και την ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου του έλληνα αστυνομικού.

Θα παρακαλέσω για τη διευκόλυνση του Διευθύνοντος τις συνεδριάσεις να μην επικρατεί κατά τις συζητήσεις των θεμάτων ασυνεννοησία, ούτε χάραξη προσωπικής στρατηγικής και εντάσεων, αλλά να λαμβάνονται αποφάσεις μέσα σε κλίμα συλλογικής συνεργασίας. Το υψηλό επίπεδο διαλόγου, το ήπιο και φιλικό κλίμα χωρίς αντεγκλήσεις, αιχμές, λεκτικούς διαξιφισμούς και

-3-

προσωπικές επιθέσεις, θα βοηθήσει στην παραγωγή έργου, προγραμματισμό δράσεων και επίλυση προβλημάτων.

Η περίοδος ευθύνης μας θα κριθεί από το έργο μας και ο σχεδιασμός θα έχει ξεκάθαρη στόχευση:

    1.Ταχύτητα στην ανάληψη πρωτοβουλιών, κατάθεση προτάσεων και δέσμευση για δουλειά απ’ όλους.
    2.Υλοποίηση των αποφάσεων του Παν. Συνεδρίου και κατάθεση των τροποποιήσεων του καταστατικού στο Πρωτοδικείο.
    3.Τακτοποίηση του αρχείου μελών, διορθώσεις λαθών και ενημέρωση των οικονομικά τακτοποιημένων εν αποστρατεία μελών.
    4.Προγραμματισμός εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια του ΕΤ που συμπληρώνονται το 2015. Στα πλαίσια του εορτασμού των 50 χρόνων του ΕΤ θα προτείνουμε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και της Σχολής Καλών Τεχνών. Το μνημόνιο θα στοχεύει στην ανάπτυξη της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας στη χώρα μας μέσω εικαστικών παρεμβάσεων για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα όπως τα ναρκωτικά, το bulling και το trafficking. Στην ανάδειξη της αστυνομικής ιστορίας της χώρας μας καθώς και τη συνδιοργάνωση δράσεων πολιτιστικού περιεχομένου.
    5.Περιοδικό και ημερολόγιο. Επετειακή έκδοση για τα 50 χρόνια του ΕΤ και εκσυγχρονισμός της ύλης. Τα « Νέα της ΙΡΑ» δεν μπορεί να είναι μόνο φωτογραφικό άλμπουμ. Στις σελίδες του εκτός από την προβολή των εκδηλώσεων των ΤΔ, θα πρέπει να υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες στήλες, καθώς και μία σελίδα με περίληψη στα αγγλικά. Η βραβευμένη ιστοσελίδα μας παρέχει ενημέρωση και προβάλει τις δραστηριότητες του ΕΤ και των ΤΔ.
    6.Η ακίνητη περιουσία μας συντηρείται και οι ξενώνες μας είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι για να προσφέρουν ευχάριστη διαμονή. Οι διαχειριστές αφιερώνουν χρόνο φροντίζοντας τους χώρους φιλοξενίας και τους ευχαριστώ.

-4-

    7.Οι αποφάσεις λαμβάνονται με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας, υλοποιούνται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους και εκφράζονται δια του Προέδρου.
    8.Η χορήγηση ενισχύσεων από το κοινωνικό κεφάλαιο σε μέλη, καθώς και το εφ’ άπαξ βοήθημα των πολυτέκνων θα συνεχιστούν να δίνονται με το ίδιο πνεύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης.
    9.Η οικονομική μας αυτοτέλεια και ο σεβασμός των συνδρομών των μελών μας είναι δεδομένη. Με απόλυτη επιτυχία καταφέραμε τον εξορθολογισμό των δαπανών, την οικονομική ανάπτυξη και μπορέσαμε να έχουμε οικονομικό πλεόνασμα. Το ίδιο θα συνεχίσουμε και με το νέο μας Ταμία.
    10. Θα συνεχίσουμε την συμμετοχή εκπροσώπων των ΤΔ στις αποστολές του ΕΤ σε διεθνείς εκδηλώσεις.
    11. Θα συνεχίσουμε τις επιδοτήσεις και υποτροφίες παρακολούθησης των μελών μας στα σεμινάρια του Gimborn.
    12. Θα ενημερώνουμε συνεχώς τα μέλη μας με αλληλογραφία για τις δραστηριότητές μας και τις αποφάσεις του ΔΣ. Το ΕΤ παίρνει σαφείς αποστάσεις από την πρακτική της ανταλλαγής των e-mails. Το σκεπτικό δεν είναι να αγνοήσουμε την ελευθερία έκφρασης με τις νέες μορφές επικοινωνίας, αλλά να καταστήσουμε σαφές πως σχόλια και δημοσιεύματα που δεν ενδιαφέρουν τη ΔΕΑ, προσβάλλουν την αξιοπρέπεια, το ήθος και το κύρος της Ένωσης δεν λαμβάνονται υπόψη.
    13. Στις προτάσεις μας προς τον Υπουργό Δημ. Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αλλά και τον Αρχηγό του Σώματος, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα πάγια αιτήματά μας όπως:

Α) Τη χορήγηση ΦΠ στους εν ενεργεία αδαπάνως για το δημόσιο, όταν συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά- επαγγελματικά σεμινάρια για τις ανάγκες εκπροσώπησης των ΤΔ και του ΕΤ.

Β) Την παραχώρηση οικημάτων κυριότητας ΕΛ.ΑΣ τα οποία δεν χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωσή τους σε ξενώνες.

Γ) Την ίδρυση Κέντρου στήριξης αστυνομικών για την ανακούφιση και αντιμετώπιση σοβαρών οικογενειακών προβλημάτων διαβίωσης.

-5-

Δ) Την ίδρυση και λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών.

Ε) Την υπαγωγή της πρώην Σχολής Αστυφυλάκων στα Καλάβρυτα στο Ίδρυμα Παιδικές Εξοχές ΕΛ.ΑΣ και τη λειτουργία της ως κατασκήνωσης για τα παιδιά μας.

ΣΤ) Τη θεσμοθέτηση με νόμο του εθελοντή αστυνομικού και τη δημιουργία εθελοντικού κινήματος μέσα στο οποίο τόσο το ΕΤ/ΔΕΑ όσο και τα μέλη του θα διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο.

Ζ) Θα ζητήσουμε την έναρξη λειτουργία του θεσμοθετημένου Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟ.Κ.Ε.Α.) και την υλοποίηση του Ν. 3688/2008. Με αίσθημα ευθύνης θα εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για την παντελή αδιαφορία επί 4 και πλέον έτη στην υλοποίηση του Κέντρου.

    14. Θα προγραμματίσουμε συναντήσεις και ενημερωτικές επισκέψεις με εκπροσώπους της Πολιτείας, φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπηρεσίες και ΜΚΟ για να προβάλουμε το έργο της ΙΡΑ.
    15. Θα συμμετέχουμε στις πραγματοποιούμενες περιφερειακές συναντήσεις των ΤΔ τις οποίες συγχαίρουμε και είναι πολύ θετικές οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν για κοινές δραστηριότητες. Θα προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε όλες τις ΤΔ και θα τις επισκεφθούμε με την ευκαιρία των εκδηλώσεών τους.
    16. Θα προτείνουμε στο επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο τη θεσμοθέτηση διοργάνωσης Moundobasket IPA και του Mountialito Ποδοσφαίρου ΙΡΑ 5x5 στο πλαίσιο των αθλητικών δραστηριοτήτων των μελών της ΙΡΑ.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Δεν μπορεί να γίνει τίποτε σημαντικό μόνο με ατομική προσπάθεια. Κάθε σημαντικό επίτευγμα ξεκινά από το όραμα ενός ανθρώπου και χρειάζεται την ομαδική δουλειά και προσπάθεια για την υλοποίησή του.

Το μεγαλείο της Φιλίας δε βρίσκεται μόνο στο ευγενικό χαμόγελο, το χέρι βοηθείας ή στη χαρά της συνεργασίας. Για μένα βρίσκεται στην ψυχική διάθεση όταν ανακαλύπτεις ότι κάποιος άλλος πιστεύει σε σένα και είναι πρόθυμος να σε εμπιστευθεί με τη φιλία του. Αν δεν είμαστε ειλικρινείς δε θα χτίσουμε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Έχοντας ως γνώμονα το τρίπτυχο του τραγικού ποιητή Αγάθωνος ότι: επί ανθρώπων άρχει, κατά νόμους άρχει και ουκ αεί άρχει, είναι σημαντικό να λειτουργήσουμε ως παράδειγμα και να συνεργαστούμε όλοι μαζί προς όφελος του Ελληνικού Τμήματος.

Μπροστά μας ανοίγεται μια νέα θητεία. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά θα δώσουμε τη μάχη ενωμένοι σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για να πετύχουμε τους στόχους μας, να καταφέρουμε ακόμη περισσότερα, να πάμε την Ένωση ακόμη ψηλότερα και να είμαστε αποτελεσματικοί.

Εύχομαι να έχουμε μία Καλή και δημιουργική θητεία

Σας ευχαριστώ

ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗΣ Ιωάννης

Πρόεδρος ΕΤ.

ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΙΡΑ