Ι.Ρ.Α. Ηρακλείου «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ- ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΚΘΕΜΑΤΑ»

Μαρ 27, 2021

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΡΑΚΕΙΟΥ
Τηλέφωνο.  +30 2810 274267-6936057082

Ηράκλειο   21/03/2021

«ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ»


Την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, στις 9.00 το βράδυ η Λέσχη Ανάγνωσης Πολιτισμού και Ιστορίας της Τοπικής Διοίκησης Ηρακλείου της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, στην 8η διαδικτυακή εκδήλωση της,  θα ταξιδέψει διαδικτυακά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου με θέμα :

«ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ- ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΚΘΕΜΑΤΑ»

Την επιμέλεια και την παρουσίαση θα έχει η  κ. Αθηνά Κυριακάκη- Σφακάκη Ξεναγός-Σ/χος Τραπεζικός-Συγγραφέας, επίτιμο μέλος της I.P.A.

           Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (Α.Μ.Η.) βρίσκεται  επί του προμαχώνα Σαμπιονάρα, έναν  από τους  επτά προμαχώνες του Ενετικού Οχυρωματικού περιβόλου της CANDIA, στη θέση του ναού του Αγίου Φραγκίσκου, ο οποίος από το 14ο αιώνα μετεξελίχθη  σε μονή- μορφωτικό κέντρο και το 1669 με  εντολή του κατακτητή Αχμέτ Φειζάλ Κιοπρουλή μετετράπη σε Χουγκιάρ Τζαμισί και αφιερώθηκε  στον Σουλτάν  Μεχμέτ.
Η πλατεία  Ελευθερίας νοτίως του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου ονομάστηκε «Πεδίον του Άρεως»  κατά  την Ενετοκρατία (1210-1669) και την Τουρκοκρατία  (1669-1898), αλλά για τους κατοίκους του Ηρακλείου το όνομά της ήταν «Τρεις Καμάρες».
   Το πρώτο Μουσείο οικοδομήθηκε στην θέση  του σημερινού μετά την απελευθέρωση και  ήταν  ένα μονόχρωμο δωμάτιο. Το 1937, υπό τον Πάτροκλο Καραντινό, ξεκίνησε η οικοδόμηση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, που υπέστη μεγάλες φθορές κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και οι εργασίες  επανέκθεσης άρχισαν το 1951.
 Στο Α.Μ.Η εκτίθενται ευρήματα από τις  ανασκαφές  αρχαιολογικών θέσεων της Κρήτης. Κορωνίδα  της εκθέσεως, τα ευρήματα  που χρονολογούνται  στην Μινωική  εποχή. Μάρτυρες  του Μινωικού πολιτισμού, του αρχαιότερου Ευρωπαϊκού πολιτισμού και ενός από τους  παλαιότερους  και λαμπρότερους  πολιτισμούς παγκοσμίως.  Εκτίθενται επίσης αρχαιολογικά  ευρήματα  χρονολογούμενα στην Μυκηναϊκή,  Αρχαϊκή, Αρχαία Ελληνική, Ελληνιστική εποχή και στην εποχή της Ρωμαιοκρατίας. Διά της  αλληλουχίας  των χρονολογιών των  αρχαιολογικών  ευρημάτων, καταδεικνύεται η συνέχεια της ζωής και της Ελληνικότητας της Κρήτης.

 * Η ημερίδα θα βιντεοσκοπηθεί και η Ι.Ρ.Α. Ηρακλείου θα έχει τη δυνατότητα να  αναρτήσει το βιντεο  στις ηλεκτρονικές της σελίδες & ΜΜΕ – ΜΜΔ  και κανάλι yοu tube.

Όλοι όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκδήλωσή μας (ανώτατο όριο συμμετοχής τα 100 άτομα) παρακαλούνται να δηλώσουν στον Πρόεδρο της Ένωσης κ. Μανόλη ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ  (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) τη συμμετοχή τους για να λαμβάνουν σε προσωπικό μήνυμα  τους κωδικούς.
        Ο Πρόεδρος                               Η Γενική Γραμματέας
Μανόλης Ι. Ζαχαριουδάκης                       Έφη Φλουρή

111

Diskos

ΑΡΘΡΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ

newgif 2020 08

prosfores 1